Van schaatser naar fotograaf

Terug naar overzicht
Het verhaal van Christijn Groeneveld

Schaatskampioen Groeneveld belandde in een rolstoel: ‘De dag na het ongeluk begon een nieuw leven’

Er zijn al heel wat woorden besteed aan mijn verhaal. Topsporter met een glansrijke carrière voor zich, breekt zijn rug in training. Einde verhaal.

Als derde zoon in een gezin met nog eens 3 broers is competitie altijd onderdeel geweest van mijn bestaan. Allen waren we sportief en hadden we talent voor vele sporten. Voor mij werd dat op een gegeven moment schaatsen. In 2013 zag half Nederland mij kampioen op natuurijs worden. Ik hoorde bij de lichting Kramer, Bergsma en Verweij. In de trainingen die ik met hen hebt gedaan, zijn er weinig momenten geweest dat ik voor een van hen onder moest doen. De Olympische Spelen van 2018 had mijn podium moeten worden.

Die val in Inzell was gruwelijk. Die klap ga ik nooit meer vergeten. Net als de uren, dagen en jaren daarna. De pijn, de frustratie en het gevecht om weer ergens te komen. Dat ik iedereen heb verbaasd met mijn herstel is leuk, maar ik had liever meegedaan aan die Spelen. Een nieuw tijdperk begon voor mij toen ik met een fototoestel langs de ijsbaan ging zitten. Het feit dat ik de sport en het leven nu vanuit een andere hoek bekijk, maakt blijkbaar dat mijn beelden opvallen. Ik ben tweeënhalf jaar betrokken geweest bij de missie van Team Justlease.nl en heb de momenten met mijn camera’s vastgelegd. Dat ik in 2014 onderuitging is niet het einde geworden van mijn verhaal. Het is juist het begin van iets nieuws.