Uitgerevalideerd! en dan?

Niemandsland.

De toekomst is voor niemand voorspelbaar. Door een ongeluk, een hersenbloeding of gewoon domme pech belanden jaarlijks ruim 200.000 Nederlanders in een revalidatiecentrum. Van de een op de andere dag is niets meer hetzelfde. En dat kan iedereen overkomen.

De Maartens Foundation helpt

De Maartens Foundation helpt kinderen, jongeren en volwassenen na hun ziekenhuisperiode volop in het leven te staan, doelen te stellen en successen te vieren. Dit doen we met een team van bevlogen deskundigen, aan de hand van ons programma ‘Geluk in Beweging.’

Gefeliciteerd, u mag naar huis...

Na de revalidatie moet je je nieuwe leven weer vorm, inhoud en zin gaan geven en dat is pittig. Soms weet je niet hoe. Soms zelfs niet waarom. De Maartens Foundation leert deelnemers om nieuwe doelen te formuleren en helpt om die te bereiken. Omdat een beperking nooit mag definiëren wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.

Maar dan

Pas als je er zelf voor staat realiseer je je dat de maatschappij nog altijd onvoldoende is ingericht op wat je zou kunnen en willen. Het aanwezige hulpaanbod is niet toereikend, onoverzichtelijk, versnipperd of moeilijk bereikbaar. Je moet bij veel dingen geholpen worden en sommige dingen lukken soms helemaal niet meer. Kun je nog terug naar je werk bijvoorbeeld? Of heb je hulpmiddelen nodig en/of aanpassingen in huis?

Op weg naar een nieuw leven

Leven met een beperking op het gebied van houding of beweging grijpt diep in op het leven van mensen. Je moet je lichaam opnieuw leren kennen en opnieuw leren functioneren. Tegelijkertijd ervaar je de afstand tot ‘de gewone samenleving’. Fysiek kost dat veel energie, mentaal vergt dat nogal wat veerkracht. Misschien mis je waardering of voldoening van je werk. De invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen is onvermijdbaar. Passiviteit, lusteloosheid en een maatschappelijk isolement liggen op de loer. Dat heeft niet alleen effect op jezelf maar ook op je relatie en je directe omgeving.

1. Bruggen bouwen

Ondersteuning in een zo vroeg mogelijk stadium is belangrijk, want wie goed begeleid wordt, kan beter omgaan met veranderingen. De Maartens Foundation bouwt verder op de kennis en ervaring van de zorg-professionals in zieken- en revalidatieklinieken. We gaan met onze eigen professionals aan de slag om een brug te slaan van je oude naar je nieuwe leven. Dit doen we aan de hand van ons programma Geluk in Beweging: eerst stippelen we samen je weg uit. Vervolgens helpen we je met alles wat er op je pad komt.

2. De weg vinden

Ontdekken wat je mogelijkheden zijn en jouw stip op de horizon plaatsen. Die weg stippelen we samen uit. En wat je onderweg ook tegenkomt, we zijn erbij! We helpen je weer op de rit, vieren je successen en helpen je hindernissen te nemen. Kortom: je staat er niet alleen voor!

3. De weg vrijmaken

De Maartens Foundation verwijdert letterlijk en figuurlijk drempels die in de weg staan. We zorgen voor programma’s en werven zo nodig geld om je doel waar te maken. Of dat nu gaat om een speciale rolstoel, studie of andere zaken.

Verhalen van revalidanten en betrokkenen

Samen de Kaunertaler Gletsjer op

Op de wedstrijddag zelf gaan honderden handbikers de strijd aan met zichzelf en de berg. Iedere revalidant met zijn eigen beperking en zijn eigen verhaal. Een van die verhalen is dat van Wilma Oosterman.

Lees het verhaal van Wilma Oosterman
Christijn Groeneveld

Van schaatser naar fotograaf. ''Dat ik in 2014 onderuitging is niet het einde geworden van mijn verhaal. Het is juist het begin van iets nieuws.''

Lees het verhaal van Christijn Groeneveld
Monique Velzeboer

Van shorttrackster naar fotograaf. ''Ik besloot iets te gaan doen wat ik echt leuk vond: fotograferen.’’

Lees het verhaal van Monique Velzeboer
Edo Maas

Van topwielrenner naar kunstenaar. ''Na zijn revalidatie vindt Edo in de kunst zijn nieuwe passie. Dit is wie hij nu wil zijn en daar wil hij ook zijn brood mee verdienen.''

Lees het verhaal van Edo Maas
Onzichtbare drempels

Wij zetten ons in voor het vergroten van kansen, op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief. Je kunnen ontplooien en meedoen, betekent voelen dat je ertoe doet. Een beperking maakt dit lastig, maar niet onmogelijk! 

Lees het verhaal van Rob & Anne
Helpen de weg te vinden naar wat er kan zijn

Als revalidatiearts en medisch manager revalidatie is Helma Bongers-Janssen een specialist op het gebied van dwarslaesies. Weinigen weten zó goed als zij waarheen de eerste gedachten van een patiënt drijven wanneer de diagnose eenmaal wordt gesteld.

Lees het verhaal van Helma
hero-image-ruben-maartens-foundation
Ineens was opstaan voor Ruben geen optie meer

Ruben viel. De laatste keer was in het najaar van 2019. In Geldermalsen. Hij wist meteen dat het mis was. Diezelfde avond werd in het ziekenhuis een complete dwarslaesie vastgesteld. Negentien was-ie pas.

Lees het verhaal van Ruben