De toekomst is voor niemand voorspelbaar. Door een ongeluk, een hersenbloeding of gewoon domme pech belanden jaarlijks ruim 200.000 Nederlanders in een revalidatiecentrum. Van de een op de andere dag is niets meer hetzelfde. En dat kan iedereen overkomen.
Na de revalidatie moet je je nieuwe leven weer vorm, inhoud en zin gaan geven en dat is pittig. Soms weet je niet hoe. Soms zelfs niet waarom. De Maartens Foundation leert deelnemers om nieuwe doelen te formuleren en helpt om die te bereiken. Omdat een beperking nooit mag definiëren wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
‘Revalideren is topsport. Eenmaal thuis begint de wedstrijd pas echt’ – Rob Harmeling
Tijdens de revalidatie leef je naar deze verlossende woorden toe. Eindelijk naar huis! Maar dan besef je pas echt wat leven met een beperking betekent. De afgelegde weg was lang en zwaar maar de weg die voor je ligt is minstens zo'n uitdaging. Je wordt geconfronteerd met complexe uitdagingen en veranderingen op allerlei vlakken. Uiteindelijk kom je terecht in niemandsland.
Pas als je er zelf voor staat realiseer je je dat de maatschappij onvoldoende is ingericht op wat je zou kunnen en willen. Het aanwezige hulpaanbod is niet toereikend, onoverzichtelijk, versnipperd of moeilijk bereikbaar. Je moet bij veel dingen geholpen worden en sommige dingen lukken helemaal niet meer. Kun je nog terug naar je werk bijvoorbeeld? Of heb je hulpmiddelen nodig en/of aanpassingen in huis?
Je moet je lichaam opnieuw leren kennen en opnieuw leren functioneren. Tegelijkertijd ervaar je de afstand tot ‘de gewone samenleving’. Fysiek kost dat energie, mentaal vergt het veerkracht. De invloed op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen is onvermijdbaar. Passiviteit, lusteloosheid en een maatschappelijk isolement liggen op de loer. Dat heeft ook effect op je relatie en je directe omgeving.
Op de wedstrijddag zelf gaan honderden handbikers de strijd aan met zichzelf en de berg. Iedere revalidant met zijn eigen beperking en zijn eigen verhaal. Een van die verhalen is dat van Wilma Oosterman.
Lees het verhaal van Wilma OostermanVan schaatser naar fotograaf. ''Dat ik in 2014 onderuitging is niet het einde geworden van mijn verhaal. Het is juist het begin van iets nieuws.''
Lees het verhaal van Christijn GroeneveldVan shorttrackster naar fotograaf. ''Ik besloot iets te gaan doen wat ik echt leuk vond: fotograferen.’’
Lees het verhaal van Monique VelzeboerVan topwielrenner naar kunstenaar. ''Na zijn revalidatie vindt Edo in de kunst zijn nieuwe passie. Dit is wie hij nu wil zijn en daar wil hij ook zijn brood mee verdienen.''
Lees het verhaal van Edo MaasWij zetten ons in voor het vergroten van kansen, op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief. Je kunnen ontplooien en meedoen, betekent voelen dat je ertoe doet. Een beperking maakt dit lastig, maar niet onmogelijk!
Lees het verhaal van Rob & AnneAls revalidatiearts en medisch manager revalidatie is Helma Bongers-Janssen een specialist op het gebied van dwarslaesies. Weinigen weten zó goed als zij waarheen de eerste gedachten van een patiënt drijven wanneer de diagnose eenmaal wordt gesteld.
Lees het verhaal van HelmaRuben viel. De laatste keer was in het najaar van 2019. In Geldermalsen. Hij wist meteen dat het mis was. Diezelfde avond werd in het ziekenhuis een complete dwarslaesie vastgesteld. Negentien was-ie pas.
Lees het verhaal van Ruben