Of je nu in een rolstoel zit of met een kunstbeen verder moet, revalidanten ontkomen er niet aan om elke dag in de spiegel te kijken: wat ze niet kunnen is duidelijk, maar wat kunnen ze wel? En hoe? Mentaal, fysiek en emotioneel is dat topsport.
Niet iedereen heeft het in zich om profwielrenner te worden maar dat neemt niet weg dat iedereen het beste uit zichzelf kan halen. Voor sommige mensen is dat zelfs zwaarder dan topsport, vertelt Rob Harmeling naar aanleiding van zijn werk voor de Maartens Foundation.
De naam komt je misschien bekend voor. Rob is voormalig profwielrenner, deed mee met de Olympische Spelen in Seoel (1988) en kwam jarenlang uit namens de TVM-wielerploeg. Of je kent hem van Tv-programma ‘De Avondetappe’ waar hij regelmatig te gast was. In 1996 zette hij definitief een punt achter zijn profcarrière. Dat neemt niet weg dat hij er nog dagelijks door wordt geïnspireerd.
Rob is de directeur van de Maartens Foundation en wordt bijgestaan door Anne Gerritsma die als beleidsmedewerker van de Raad van Bestuur bij de Sint Maartenskliniek de doelgroep en hun complexe vraagstukken kent als geen ander.
‘Ik werk nu drie jaar met revalidanten en schrik nog dagelijks van dingen waar ze tegenaanlopen: wist je dat scholieren in een rolstoel vaak een hele dag niet eten en drinken? En dat hun prestaties daardoor aantoonbaar lager zijn? Door niet te eten en te drinken hopen ze een lastige of tijdrovende toiletgang op school te voorkomen. Een ander vertelt dat zijn stoelgang door het vele zitten een martelgang is geworden. En dat dat inmiddels een groter probleem vormt dan het niet kunnen lopen? Het zijn zomaar twee voorbeelden van revalidanten die steeds weer geconfronteerd worden met nieuwe problemen.
De Foundation begeleidt en – zeg maar gerust – inspireert mensen vanaf het moment dat ze klaar zijn met revalideren. ‘Naar dat punt hebben ze keihard toegewerkt, maar eigenlijk begint het dan pas. Of je nu in een rolstoel zit of met een kunstbeen verder moet, revalidanten ontkomen er niet aan om elke dag in de spiegel te kijken: wat ze niet kunnen is duidelijk, maar wat kunnen ze wel? En hoe? Mentaal, fysiek en emotioneel is dat topsport.
Wij als Maartens Foundation vinden dat een beperking op het gebied van houding en beweging een volwaardig leven niet in de weg mag staan. Daarom zetten wij ons in voor het vergroten van kansen, op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief.
Je kunnen ontplooien en meedoen, betekent voelen dat je ertoe doet. Een beperking maakt dit lastig, maar niet onmogelijk!
Samen met een team van bevlogen deskundigen willen onze kennis en expertise inzetten om revalidanten op het goede spoor te zetten, hen bewust te maken van hun mogelijkheden. Zo willen we een duurzame bijdrage leveren aan hun kwaliteit van leven. We willen mensen weer trots maken en hun gevoel van eigenwaarde stimuleren.
Als revalidatiearts en medisch manager revalidatie is Helma Bongers-Janssen een specialist op het gebied van dwarslaesies. Weinigen weten zó goed als zij waarheen de eerste gedachten van een patiënt drijven wanneer de diagnose eenmaal wordt gesteld.
Lees het verhaal van HelmaRuben viel. De laatste keer was in het najaar van 2019. In Geldermalsen. Hij wist meteen dat het mis was. Diezelfde avond werd in het ziekenhuis een complete dwarslaesie vastgesteld. Negentien was-ie pas.
Lees het verhaal van Ruben