Helpen de weg te vinden naar wat er kan zijn

Terug naar overzicht
Revalidatiearts en medisch manager revalidatie Helma Bongers-Janssen

Nooit zal het nog zijn zoals het was, maar de Foundation kan je helpen de weg te vinden naar wat er kan zijn.

Na de revalidatie weer naar huis en dan?

Als revalidatiearts en medisch manager revalidatie is Helma Bongers-Janssen een specialist op het gebied van dwarslaesies. Weinigen weten zó goed als zij waarheen de eerste gedachten van een patiënt drijven wanneer de diagnose eenmaal wordt gesteld. Nooit meer lopen. Nooit meer even iets van de grond oprapen. Nooit meer achter een bus aanrennen… Nooit zal het nog zijn zoals het was.

Dat besef… Snoeihard, maar vaak onvermijdelijk.

In nauwe samenwerking met een team van specialisten begeleidt Helma het proces dat dan volgt. Niet alleen analyseert ze wat wel en niet werkt, maar vooral: wat haalbaar is, waar de kansen op vooruitgang zitten en hoe het leven van de patiënt zo mooi en waardig mogelijk kan worden ingericht.

Artsen groeien soms uit tot begeleiders in de revalidatie, maar Helma weet als geen ander dat zij niet altijd naast de patiënt kan blijven staan.

De overgang van dagelijkse therapie en begeleiding is erg groot.

Eenmaal thuis is er geen begeleidend team meer, geen professionele zorgmedewerkers, geen lotgenoten in de buurt. Eenmaal thuis is alles wéér nieuw: de verhouding tot je ouders of je partner, de dagelijkse dingen, vervoer, sport, plekken waar je nog nooit bent geweest en plekken waar je al zo vaak bent geweest. Welke voorzieningen zijn mogelijk, welke hulpmiddelen bestaan? Helma heeft al veel patiënten in dat woud van regelingen zien verdwalen. Neem de jonge vrouw met dwarslaesie die aan het eind van haar revalidatietraject een bakfiets met elektrische ondersteuning wilde aanschaffen om de Maxi-Cosi in te vervoeren. Door eindeloos uitstellen kreeg ze de aankoop maar niet voor elkaar, het ontbrak haar simpelweg aan de energie en het overzicht. Pas na twee jaar, en met externe hulp, kwam de e-bakfiets er.

Helma Bongers – Janssen weet het zeker: in dit soort verhalen schuilt het belang van de Maartens Foundation. Concrete hulp om praktische drempels te overwinnen, maar ook inzicht verschaffen in haalbare doelen en in de verschillende omwegen om die doelen te bereiken. Nooit zal het nog zijn zoals het was, maar de Foundation kan je helpen de weg te vinden naar wat er kan zijn.